Terug

Circular Clockworks, niet alleen de wijzers draaien rondjes

Circular Clockworks, niet alleen de wijzers draaien rondjes

Circular Clockworks is een nieuw Nederlands merk dat zijn horloges maakt van afval, maar niet langer wil dat het horloge zelf afval wordt. De wijzer draaien rondjes, maar de materialen waarvan deze unisex horloges van zijn gemaakt doen dat ook.

Ceriel Lucker en Tom Gudde besloten tijdens hun studie om te kijken of zij uit de voeten kunnen met het concept "de circulaire economie". Na een denkproces en een jaar op zoek te zijn geweest naar financiering die ze kregen via een crowdfunding actie, hebben ze hun eerste serie circulaire horloges dit jaar op de markt gebracht. En daarmee hebben ze een wereldprimeur. 

 

Slimme simpele onderdelen

De Horloges bestaan uit een paar simpele onderdelen. Deze onderdelen zijn echter verre van simpel. Het meest opvallende detail is de kast. Het plastic van deze kast wordt gemaakt door het Nederlandse bedrijf Coolrec, een specialist in plastic recycling. De oorsprong van het plastic zijn koelkasten, koffiezetapparaten, en plastic koffers. De gekleurde kasten hebben als oorsprong plastics dat deze kleur had (meestal van koffers).

De leren band valt verder op. Hij is gemaakt van vermaalde reststukjes leer uit de schoenenindustrie die samen zijn geperst met een natuurlijke latex. Omdat de bandjes zullen slijten zijn ze zo gemaakt dat ze volledig afbreekbaar zijn in de natuur. Op die manier vormen ze voedsel voor iets nieuws. 

Het glas is van gewoon glas. Dat is makkelijk te recyclen. 

Dan blijft over het uurwerk. Het uurwerk is een simpel maar uitermate degelijk Zwitsers uurwerk dat op één batterij ongeveer 5 jaar zal mee gaan. Dan is de batterij simpel te vervangen, iets wat Circular Clockworks graag voor je zal doen. De batterij is niet zo circulair, maar andere typen uurwerken brengen de prijs tot een niveau dat het horloge vrij duur maakt. 

Al deze onderdelen worden in Delft in elkaar gezet. En ook daar hebben Ceriel en Tom over nagedacht. Geen enkel onderdeel is verlijmd. Daarom is het makkelijk uit elkaar te halen, simpel te recyclen of te hergebruiken, en zullen de onderdelen hun rondjes kunnen blijven draaien. Op je pols, als afbreekbare grondstof in de natuur, of als een onderdeel voor nieuw horloge. Hoe? Als jij uitgekeken bent op dit horloge, dan koopt Circular Clockworks deze van je terug. Zo weten zij zeker dat het systeem achter het horloge circulair blijft.

Bekijk hier de volledige collectie van Circular Clockworks. Een horloge met een verhaal aan de pols wil iedereen toch? 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »