Terug

Mud Jeans bij Next Way of Living

Mud Jeans bij Next Way of Living

Een pionier in het maken van een evergreen: Spijkerbroeken. Mud Jeans wilde spijkerbroeken maken zoals niemand het eerder heeft gedaan. Spijkerbroeken gemaakt van katoen herwonnen uit oude spijkerbroeken. Spijkerbroeken die je kan leasen. Mud Jeans is een succesverhaal voor de circulaire economie

Een korte geschiedenis van Spijkerbroekenland

De spijkerbroek is er al heel erg lang. Levi Strauss maakte vanaf 1846 broeken voor goudzoekers in Californië. Hij gebruikte daarvoor een sterk katoensoort dat "Serge de Nimes" heette. Omdat Amerikanen de Franse uitspraak niet beheersten verbasterde dat tot 'denim'. Als goudzoeker buk je, hurk je, kruip je en klim je de hele dag op zoek naar de rijkdom. Broeken scheuren uit bij het bukken, hurken, kruipen en klimmen. In 1872 werd daar iets opgevonden. De stof werd aan elkaar gezet met klinknagels. Daar hebben we een zekere heer Davis voor te bedanken. Het patent werd toegekend aan hem en de Levi Strauss Company.

Tegenwoordig is de spijkerbroek nog steeds mega-populair. We zwemmen in de merken als het gaat om spijkerbroeken. En iedereen maakt ze zoals dat hoort. Denim (van katoen), klinknagels en goed stikselwerk, merk er op, winkel in, verkocht... Tegenwoordig moet de broek er al versleten uit zien, dus knippen we er gaten in, maken we er vlekken op, en wassen we ze in kleuren die lijken alsof de broek al een tijdje aan je kont hangt. Ik heb zelfs een keer een spijkerbroek gekocht waar al verfspatten opzaten. Was nog duur ook.

Maar: Katoenteelt vervuilt en zuipt water. Het kleuren van je broek gebruikt flink wat chemicaliën. En zoals vaker in kledingland (waar Spijkerbroekenland in ligt), de mensen die deze broeken maken moeten dat doen voor een loon waar jij je bed niet voor uit komt en in omstandigheden waar je van schrikt. 

En toen was er Mud Jeans

Er stonden mensen op die het anders wilden doen. Zij richtten merken op zoals Kuyichi of Monkee Genes. Zij dachten aan het milieu en de arbeidsomstandigheden voor de makers. In 2013 kwam daar een dwarsdenker bij: Mud Jeans. Oprichter Bert van Son (in de foto) bedacht de Leasejeans. De gedachte was dat je door het leasen van een broek die gemaakt was van duurzaam katoen - en in een fabriek met mensen die daar normaal voor betaald worden en mogen werken in veilige omstandigheden - we de broek niet alleen verantwoord maar ook circulair konden maken. Door in te spelen op de behoefte om altijd een goede broek aan te hebben, bouwde Bert en zijn vrienden aan het concept van Mud Jeans. Du moment dat jij je broek niet meer wilde, kon je hem terugsturen, kreeg je als Jeans-leaser een nieuwe broek, en werd jouw broek vermalen tot grondstof voor een nieuwe broek. Dat is de circulaire economie zoals het hoort.

Dit concept bestaat nog steeds. Maar Mud Jeans heeft tegenwoordig ook gewoon jeans te koop in hun assortiment. Ook deze jeans worden van gerecyclede jeans gemaakt of als er niet genoeg gerecycled draad is van duurzaam gecertificeerd katoen. Daarnaast weet Mud Jeans nog veel meer te maken van gerecyclede spijkerstof. Zo hebben ze ook truien, shirts, vesten en zelfs mutsen in hun collectie. 

 

Duurzaam oud laten lijken

Mud en een aantal van de andere pioniers gaan natuurlijk ook mee met de mode. Ook zij geven hun broeken een 'washing'. Maar dat doen ze niet met vieze chemicalien. Dat gebeurt met Ozon (dat na gebruik gewoon zuurstof wordt) en Lasers. Zie hier hoe dat gaat. 

 

Mud Jeans bij Next Way of Living

Wij hebben nu het hele assortiment van Mud Jeans in onze collectie. Bestel je bij ons iets uit hun collectie, dan krijg je die toegezonden rechtstreeks door onze vrienden van Mud Jeans zelf. Kan je dubbel trots zijn op je aankoop. Je maakt een pionier een succes, en je kan al je vrienden vertellen dat je hem rechtstreeks van de pionier hebt gekregen. Hier vind je de hele collectie.

Welkom bij de Next Way of Living Community!

 

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »