Terug

Over Koelkasten en Eskimo's

Over Koelkasten en Eskimo's

Wij van Next Way of Living zijn alle drie beginners in de wereld van de Retail. Idealisten die heel graag de circulaire, eco en eerlijke economie een impuls willen geven door onze tijd en middelen te stoppen in het onder de aandacht brengen van deze economie bij de consument. Machiel werkt al langer in het winkelbedrijf, maar verkopen deed hij niet. Zijn wij verkopers die klanten iets aansmeren? Of hebben we een aantrekkelijk en goed verhaal? Reageer met jouw antwoorden op deze, toegegeven, retorische vraag onder zijn blog!

Over Koelkasten en Eskimo's

Een goede verkoper zou een koelkast aan een Eskimo kunnen verkopen. Althans, dat is wat ik regelmatig hoor. Ten eerste houden niet alle Inuit van de term Eskimo en ten tweede vraag ik me af waarom het als een deugd wordt gezien wanneer een verkoper de klant met iets onzinnigs opzadelt. Wat nou koelkast? Adviseer ze zonnepanelen. Daar hebben ze wel wat aan en is een stuk beter voor die iglo’s. Met deze instelling word ik natuurlijk geen goede verkoper. Mensen in Sahara zou ik namelijk het zelfde aanbevelen. Zo kom je nooit van je koelkasten af.

Het lijkt een onmogelijke opgave voor ondergetekende om op zoek te gaan naar de verkoper in zichzelf. En toch moet ik daar iets mee. We hebben immers een website gevuld met heel veel mooie artikelen die we graag van eigenaar willen laten veranderen. Daarnaast hebben we onze pop-up winkels waarin we een selectie van ons prachtig assortiment onder bereik brengen van het (winkelend) publiek. Zonder verkopen wordt het een heilloze expeditie.

Als dilettant verkoper bemande ik in onze tijdelijke winkel in Eindhoven waar we naar een succesvolle Dutch Design Week even gebleven zijn. Een vrouw struint wat tussen onze artikelen en houdt halt bij de tassen van Smateria. Zou dit het moment zijn waarop de geoefende verkoper toeslaat? En, wat zegt hij dan? Ik weet alleen dat ik met bonkend hart op haar afstapte en voorzichtig aan haar vroeg of haar het verhaal achter Smateria mocht vertellen. Dat mocht en een goed verhaal vertellen, lukt me beter dan iets verkopen.

“Al onze producten hebben een mooi verhaal.” zo ging ik verder. Smateria is een product waar we helemaal achter staan. Omdat ze van oude visnetten iets moois maken. Omdat de mensen die het maken fatsoenlijk betaald worden. Omdat kinderen en volwassenen onderwijs krijgen. En nu we het toch over tassen hebben. Wat dacht u van Fraenck, snijafval uit de zeilmakerij verwerkt tot oersterke waterdichte en modieuze tassen uit Arnhem vakkundig gemaakt door, wat tegenwoordig heet “mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”. Al onze spullen hebben een verhaal, zeepjes van sinaasappelschillen en oude koffie gemaakt Soop uit Amsterdam. Enthousiast als ik ben over al dit soort initiatieven ga ik vlot langs de andere producten.

De dame in kwestie lijkt geïnteresseerd, maar krijgt ineens haast. “Ik heb nog met een vriendin afgesproken. Dank voor je mooie verhalen, misschien tot ziens.” En weg is ze.

Mijn lot accepterend, etaleer ik de tassen opnieuw. Zet ik onze iconografische Gumshoe weer goed neer. Ik verstel de Fibre Placement Lamp van Marleen Kaptein & Nlr en poets wat vingers van een Bat Trang vaas. Nog een uurtje en Next Way of Living op Strijp-S in Eindhoven sluit voor vandaag haar deuren.

Tien voor vijf legt, een andere vrouw, een rugzak van Fraenck op de balie, “Heeft u die ook in het grijs?” vraagt ze vriendelijk. Gelukkig hebben we die. Ik wil haar net vertellen wat die rugzak bijzonder maakt, maar ze onderbreekt me, “Ik ken het verhaal, daarom wil ik hem graag”. Ze loopt terug haalt nog wat Soop zeepjes en overlegt met haar vriendin in wie ik de vrouw herken met wie ik eerder sprak. Zij koopt de weekend tas van Smatteria, tandenborstels van Bamboobrush en deo van Ohm. Uiteindelijk staat de teller op een hoog bedrag,— “Nogmaals dank voor je enthousiaste verhalen en goed weekend.”

Misschien ben ik toch een betere verkoper dan ik zelf dacht. Binnenkort heb ik een koelkast over. Heeft er iemand interesse? Het verhaal krijgt u erbij.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »