Terug

Prijs-transparantie

Prijs-transparantie

Je hoort het vaak. Duurzaam is er niet voor de kleine portemonnee. En dat klopt ook eigenlijk wel. In vrijwel alle gevallen ligt de prijs van het duurzaam product hoger dan de weinig duurzame concurrent. In deze blog leggen we uit aan de hand van SKOT overhemden hoe prijzen worden opgebouwd, en meteen waarom het allemaal wat duurder is (of andersom, de rest eigenlijk veel te goedkoop).

SKOT Fashion heeft iets opmerkelijks op hun website gezet. Ze hebben de prijsopbouw van hun overhemden duidelijk gemaakt. Het gaat om dit plaatje:

Wat zegt dit plaatje. Het zegt dat een overhemd hen bijna 56 euro kost om te maken. Dat is omdat ze de arbeiders in de fabriek waar de overhemden gemaakt worden een eerlijk loon betalen. Daarnaast gebruiken ze materialen zoals het duurzaam geteelde GOTS gecertificeerde katoen (in die prijs zit het voorkomen van milieuschade, systemen om zuinig om te gaan met water, en de certificering in begrepen), alternatieve materialen voor de knoopjes (over het algemeen duurder dan de plastic massa-knopen die je in veel overhemden tegenkomt) en zelfs de gerecyclede polyester is helaas nu nog duurder dan nieuwe polyester. En je ziet dat transport en de fiscus nog een stuk van de kostprijs nemen. 

Vervolgens verkoopt SKOT het product voor 99 euro. Dus dan houden ze ongeveer 43 euro over per overhemd. Dat is een marge van ongeveer 44 procent. Daar moeten zij hun personeel mee betalen, hun bedrijfspand, en hun marketing/verkoop. Gewone merken hebben ook een marge voor zichzelf om de boel draaiende mee te houden. Verkopen ze hun producten via winkels, dan krijgen die ook nog een marge van 50 tot 70% om hun kosten mee te dekken. Dat is die 189 euro prijs. Maar bij ons zie je dit deze shirts voor dezelfde prijs die SKOT biedt. Dat is omdat 189 euro een wel heel erg hoog bedrag is. Wij vragen maar 15% marge op de doorverkoop. Dat gaat van de marge van SKOT af. Met dat geld onderhouden wij onze website en kunnen we een beetje marketing betalen. Samen proberen we zoveel mogelijk klanten over te halen voor de duurzame merken te gaan kiezen. 

Je kan jezelf overigens afvragen hoe het mogelijk is dat er overhemden voor 20 euro worden verkocht. Ga er vanuit dat dit kan omdat de arbeid onmenselijk goedkoop is en dat het milieu niet beschermd werd bij de productie van de materialen. De kosten daarvan liggen uiteindelijk toch nog bij jou via het feit dat de ellende die hierdoor wordt veroorzaakt toch een keer moet worden opgelost.

In Nederland is er de organisatie Tru-Price die ijvert naar transparantie op de kosten die een producent uiteindelijk bij de consument neer legt. Je kan meer over hen lezen op hun eigen site: www.trueprice.org. Veel goedkope producten 'externaliseren' de kosten die toch gemaakt worden door de schade die ze de maatschappij berokkenen bij dat productie proces. Dat betekent dat ze zelf niet de verantwoordelijkheid er voor nemen en de kosten die er werkelijk zijn zelf betalen. Deze schade kan je zien door de armoede die wordt veroorzaakt doordat mensen niet genoeg verdienen om van te leven (terwijl ze vaak reusachtig lange dagen werken) of de milieuschade die uiteindelijk ons vermogen om op de planeet te blijven leven ondermijnt. Dat kost veel geld. Dat geld hoesten we met zijn allen op. Degene die het veroorzaakt betaald er niet voor (maar verdient er wel veel geld aan). Tru Price wil dat duidelijk maken door op het prijskaartje ook de prijs die de samenleving heeft betaald er op te zetten. 

Merken zoals je die bij Next Way of Living vindt rekenen wel de werkelijke prijs!

Hoe doe je het dan met een kleine portemonnee. Vraag jezelf af (en dit geld ook voor ruime portemonnees) wat je nodig hebt en koop dan kwaliteit. SKOT overhemden zijn zodanig goed dat ze lang mee gaan. Dat geldt overigens voor al onze modeproducten. De kwaliteit is goed, en gezien de relatieve prijs die je er voor betaalt, zelfs heel erg goed. Weet dat de duurzame ondernemer er niet rijk van wordt, maar dat de wereld een stukje beter wordt achtergelaten. En doordat je met kwaliteit niet vaak iets nieuws moet kopen omdat het shirt snel kapot is, blijft je portemonnee uiteindelijk misschien wat voller. 

Heb je een ander inzicht, of ben je het niet hier mee eens. Laat het ons weten via de comments!

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »